Olemme mukana energiansäästötalkoissa – energiansäästövinkkejä asukkaille

Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Eurooppaa uhkaava sähköpula on mahdollista myös Suomessa tulevan talven pakkasjaksolla, jonka vuoksi sähkön, lämmön ja polttoaineiden saatavuuteen ja hintojen vaihteluun on varauduttava. Vaikka olemmekin tehneet energiatehokkuustyötä kiinteistöissämme jo kaksi vuosikymmentä, olemme selvittäneet lisäkeinoja kiinteistöjemme energiankulutuksen hillitsemiseksi.

Kaksi ihmistä tiskaavat astioita kodissaan.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on mukana Motivan lokakuussa käynnistyneessä Astetta alemmas -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on kannustaa suomalaisia tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Yli kolmannes Suomen energiankäytöstä tulee kiinteistöistä ja niiden käyttäjistä, jonka vuoksi kiinteistöala vaikuttaa merkittävästi koko maan energiankulutukseen ja energiansäästöön. Haluamme siis kannustaa kiinteistöjemme asukkaitakin vähentämään energiankulutustaan pienillä arjen muutoksilla.

Millaisilla teoilla energiankulutusta voi kotona vähentää?

Suurin haaste tällä hetkellä on energiankulutus vuorokauden huippukulutustuntien aikana, eli arkisin klo 8–10 ja 16–18. Näinä aikoina energiankulutus on korkeampaa kuin sähkön tuotanto, joka lisää sähkökatkosten riskiä. Kehotammekin siis vähentämään sähkölaitteiden käyttöä näiden kulutushuippujen aikana, ja hoitamaan esimerkiksi pyykin- ja astianpesun näiden aikojen ulkopuolella.

Kaikki sähkölaitteet ja niiden lataaminen kuluttavat energiaa. Suurimpia sähkönkuluttajia ovat valaistus, sauna, pyykkikone, astianpesukone ja kuivausrumpu. Suosittelemme pesemään vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä ja käyttämään eko-ohjelmia, mikäli koneista sellaiset löytyvät. Pyykkiä kannattaa myös pestä vain silloin, kun tekstiilit ovat oikeasti likaisia. Oman saunan toistuvaa lämmittämistä olisi hyvä välttää, tai vaihtoehtoisesti nauttia saunomisesta alemmassa lämpötilassa.

Keittiössä on myös mahdollista säästää energiaa monin tavoin. Pakastin olisi hyvä sulattaa säännöllisesti ja pitää se jäättömänä. Ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää lieden ja uunin esi- ja jälkilämpöä, sillä ruoka jatkaa kypsymistä vielä laitteiden sammuttamisen jälkeen. On myös hyvä muistaa, että pieneksi pilkotut palat kypsyvät nopeammin kuin suuremmat lohkot. Mikroaaltouuni käyttää huomattavasti vähemmän sähköä kuin uuni tai liesi, joten olisi hyvä suosia nopeasti kypsennettäviä ruokia.

Energiansäästössä myös lämpimän veden kulutuksen vähentäminen on tärkeää. Vettä, ja samalla energiaa, voi säästää käymällä lyhyemmissä, hieman viileämmissä suihkuissa ja pesemällä kädet viileämmällä vedellä. Suihku kuluttaa vettä 5 kertaa vähemmän kuin kylpy, joten kylpemistä olisi hyvä välttää. Jos huomaat jonkin vesikalusteen vuotavan, siitä tulisi ilmoittaa huoltoon välittömästi. 

Jos haluat lisää energiansäästövinkkejä, kurkkaa Astetta alemmas -kampanjan sivut

Täältä löydät vinkkejä energiansäästöön työpaikalla.

 

Vastuullisuus on välittämistä

Tavoitteenamme on tarjota asukkaillemme turvallinen, terveellinen ja viihtyisä asuinympäristö.

Lue vastuullisuusperiaatteistamme
Slice 1