Marjut Kauppisen tunnelmallisen kodin sisustus muodostuu vintage-aarteista ja second hand -löydöistä

Marjut Kauppinen lukee kotinsa nojatuolilla.

Marjut Kauppinen on kerännyt muutamassa vuodessa kymmeniä tuhansia seuraajia Instagram-tililleen, jossa hän esittelee vintage-huonekaluilla sisustettua hurmaavaa pikkukotiaan. Kauppinen asuu vuokralla 30-neliöisessä yksiössä Länsi-Vantaalla.

”Tässä kodissa toimii kaikki. Uudiskohteen hyviä puolia on ehdottomasti se, että mistään ei oikeastaan tarvitse huolehtia. Tätä kyseistä asuntoa en itse asiassa käynyt edes katsomassa, mutta yläkerrassa kävin asuntonäytössä ja sen perusteella laitoin tähänkin hakemuksen. Tykkään paljon tästä sijainnista – on rauhallista, luontoa ja siirtolapuutarhakin tässä ihan vieressä – mutta silti pääsee nopeasti Helsingin keskustaan. Alue myös kehittyy koko ajan, uutta rakennetaan ja palveluiden määrä lisääntyy”, Kauppinen kuvailee.

Vintage-huonekaluja ja helppoja sisustusratkaisuja

Nykyiseen kotiin Kauppinen muutti vain kuukausi talon valmistumisen jälkeen. Asunnon kompaktius mietitytti alkuun, mutta pienemmässäkin Kauppinen on asunut. Pienen kodin eduksi Kauppinen listaa vaivattoman siistinä pitämisen sekä nykyisessä kodissa suuren huonekorkeuden, mikä tuo lisää tilantuntua. Yksin asuessa lisäneliöitä ei osaa edes kaivata. Esimerkiksi joogaamaan mahtuu helposti. Kaikki kalusteet ovat kevyitä ja siksi helposti siirreltävissä. Kauppisen lapsen ollessa pieni koti on ollut isompi, mutta nyt täysi-ikäinen lapsi asuu jo omillaan. Ainoa asia, jota Kauppinen kaipaa isommasta kodista, on kirjahylly – kirjoilla hän haluaisi sisustaa enemmän.

Kauppisen kodin sisustus on kotoisa ja lämmin. Lähes kaikki kodin esineet on hankittu käytettyinä: osa on löytynyt sukulaisilta ja lapsuudenkodista, kirpputoreilta on tarttunut matkaan helmiä ja Tori.fi:stä on tehty täsmälöytöjä. Kauppinen myös tuunaa löytämiään kalusteita itselleen sopiviksi.

80-luvulta peräisin oleva rottinkituoli löytyi netti-ilmoituksen perusteella kivijalkamyymälästä. Kauppinen vaihtoi kauhtuneet kukkakuviot raikkaan vaaleisiin tyynynpäällisiin, ja tuolista tuli juuri sellainen, kuin hän halusi.

 

Katse kiinnittyy Kauppisen kodissa väkisin lukuisiin tauluihin ja mieleen tulee, onko vuokranantaja antanut luvan noin monille rei’ille. Todellisuudessa Kauppinen sisustaa tarrakoukuilla ja muistuttaa, että kunhan seinään kiinnitettävä asia on tarpeeksi kevyt eikä esimerkiksi kirjahylly, no damage -tarrat kyllä kestävät. Sisustus vaihtuu Kauppisen kodissa usein mutta harkiten, ja yleensä olemassa olevilla kalusteilla. Kauppinen sisustaa paljon tauluilla, julisteilla sekä tekstiileillä. Hän muistuttaa, että kodista kuin kodista saa kivan, kun kuuntelee omaa makuaan eikä seuraa liikaa trendejä.

”Kotona ollessa kuuntelen musiikkia, luen, katson elokuvia ja laitan ruokaa – eli rentoudun. Nämä tukevat sitä omaa hyvää elämää kotona. Lempipaikkani on tässä olohuoneessa: tästä näkee kaikkialle ja on mukava katsella leffoja sekä ihailla maisemaa. Isoista ikkunoista tulee asuntoon hyvin valoa ja kesällä näkymä ulos on ihanan vehreä”, Kauppinen kertoo.

Kevyet taulut, julisteet ja peilit saa kiinnitettyä tarrakoukuilla helposti ja seiniä vahingoittamatta vuokrakodinkin seiniin.

Vuokra-asuminen tuo arkeen mutkattomuutta

Vuokra-asuminen on tuntunut Kauppisesta aina luontevalta ratkaisulta. Omassa elämässä hän arvostaa vapautta ja joustavuutta: sitä, ettei ole sidottu mihinkään, mutta asuminen on kuitenkin turvallista. Suomessa vuokralaisen edut ovatkin erinomaiset verrattuna moneen muuhun maahan. Kauppinen on asunut elämänsä aikana ainakin 15 eri asunnossa, aina vuokralla, ja muuttaminen on helpottunut vuosi vuodelta. Kauppinen myöntää sisällään asuvan pienen hamstraajan, mutta nykyään kaiken myyminen ja kierrättäminen on niin helppoa, ettei ylimääräistä tavaraa ole juurikaan kertynyt.

Lisa Larsonin pikkuruinen kissapatsas on Marjutin isoäidiltään perimä aarre.

 

Mutkaton arki muodostuu myös huolettomuudesta. Kauppinen mainitsee vuokralaisena elon lisäksi etenkin uudiskohteen eduksi sen, ettei remonteista tarvitse stressata ollenkaan. Ja jos yllätyksiä, kuten remontteja tai vuokrankorotuksia, tulee eteen, on vuokralaisella vapaus liikkua.

“Vuokralla asuminen on sujunut omalla kohdalla aina tosi hyvin! Kerran tuli vedet lattialle kylppärissä, mutta kun soitin huoltopäivystykseen, niin täällä oltiin paikalla 15 minuutissa. Varsinkin kun yksin asuu ja putkihommat ei kuulu omiin vahvuuksiin, niin on ihanaa, että on apua todella helposti saatavilla”, Kauppinen iloitsee.

Kauppisen tärkein vinkki mutkattomaan kotiin

Kauppisen tärkein neuvo koteihin on keskittyä säilytysratkaisuihin. “Se mutkaton elämä, jota itse olen tässä 20 vuoden aikana oppinut (tai en ole oppinut), liittyy siihen, että älä hamstraa tavaraa ja keskity kodissa säilytysjärjestelmiin. Pienikin pohja toimii hienosti, kun säilytysratkaisut ovat fiksuja. Ihan kaikkea ihanaa ei voi kuitenkaan niistä second hand -liikkeistä aina ottaa mukaansa”, Kauppinen muistuttaa.

Millainen on sinun mutkaton kotisi?

Löydä omaan elämäntyyliisi sopiva koti asuntohakumme kautta.

Lue lisää
Slice 1