Muita ihania -somevaikuttaja Tiina Arposen mutkaton koti on tehty haaveista, väreistä ja leikkisyydestä

Tiina Arponen neuloo sängyllä.

Muita ihania -somevaikuttaja, kirjailija ja television Mestaritekijä-ohjelmastakin tuttu Tiina Arponen asuu kolmen lapsensa kanssa Helsingin Vallilassa. Kotikissaksi itsensä nimeävä Arponen viihtyy hyvin huolettomana vuokralaisena ja kertoo, että nykyinen lähes 100-vuotias kotitalo oli jo vuosia sitten hänen unelmiensa kohde!

“Olin eräänä vappuna ystävän luona käymässä, ja olimme matkalla Vallilan vapputansseihin. Asuin itse tuolloin vielä Tampereella. Matkalla tansseihin me käännyimme tuolle tämän talon viereiselle kadulle ja bongasin avoimen ikkunan, jossa joku asukas istuskeli ikkunalaudallaan. Muistan kun sanoin ystävälle, että katso tätäkin, ihana talo, tässä ois niin kiva asua”, Arponen muistelee. “Ja sitten muutama vuosi myöhemmin, kun asuin tässä kodissa jo, tajusin, että se avoin ikkuna jota ihailin, oli juuri tässä samassa talossa ja mä itse asun vain muutaman kerroksen ylempänä!”

Asukkaansa näköinen koti

52-neliöisessä kodissa lapset jakavat yhteisen makuuhuoneen, ja Arponen nukkuu itse olohuoneessa. Perhe on viihtynyt aina tehokkaissa neliöissä: kotona vietetään aikaa hyvin pitkälti yhdessä huoneessa kaikkien kesken. Lapset haaveilevat ajoittain omista huoneista, mutta kaikki ovat tottuneet tilanteeseen. Nuorimmaisen syntyessä Arponen asui jo tässä kodissa, ja alusta saakka oli selvää, että vauva muuttaa myös lastenhuoneeseen. Tällä hetkellä lastenhuoneeseen rakennetaan tilanjakajaa, jotta vanhimmainen saa hieman lisää omaa rauhaa.

Tiina Arposen vaaleanpunainen kotisohva.

Olohuoneen muhkealle sohvalle on kerätty hauskoja koristetyynyjä.

 

Omaksi lempipaikakseen Arponen nimeää kodin köllöttelypaikat, eli olohuoneen ikkunan ääreen sijoitetun sängyn sekä vastakkaisella seinällä olevan sohvan. Ikkunasta näkee päivän säätilan, ja talojen kattoja on mukava katsella. Kesällä, kun puissa on lehdet, maisema muuttuu täysin vihreäksi. Avoimista ikkunoista kuuluu myös juuri sopivasti tunnelmallista raitiovaunun kolinaa, vaikka muutoin talo on hiljainen ja katujen äänet eivät kantaudu kotiin.

Sisustus on Arposen kodissa rento, värikäs ja leikkisä. Koko perhe viihtyy väreissä ja lasten ystävätkin ovat kehuneet kotia söpöksi ja kotoisaksi – ja Arposta itseään cooliksi. Sisustusta ei mietitä sen mukaan, mikä näyttäisi tyylikkäältä ja tavaroita ei etsimällä etsitä. Arponen on aina sisustanut kodin niillä asioilla, joita elämä on kerryttänyt ja suurimmalla osalla esineistä on jokin tarina taustallaan. Erilaisia pieniä koriste-esineitä on hyllyillä paljon ja monet niistä ovat Arposen teinin tekemiä.

Tiina Arposen kodin hyllyllä oleva tavara-asetelma.

Arposen teini harrastaa keramiikkaa ja kotoa löytyy paljon hänen töitään. Olohuoneen seinähyllyllä lepää mielikuvituksellinen taco-aksolotli ja ikkunalaudalla tukaani-kynttilänjalka.

 

“Mulla ei ole sellaista lapsuudenkotia, jossa olisi mun kaikki vanhat tavarat, joita voisi palata katselemaan, mutta tänne kotiin on kertynyt kaikenlaista vuosien varrelta. Moni juttu, mitä täällä on, on kulkenut mun mukana aina. Esimerkiksi eräs My Little Pony -nukke seilailee eri hyllyjen välillä, ja se on ollut mun lempilelu lapsena. Tiedän, että jos näiden tavaroiden kanssa menisi mihin vain, niin siitä tulisi koti”, Arponen iloitsee.

Mutkattomuus korostuu Arposen kodissa: sen hän nimeää vuokralla asumisen parhaiksi puoliksi. Remontit ja iso pankkilaina eivät vaivaa mieltä, eikä Arponen ole koskaan osannut kaivata sitä, että asunto, jossa asuu, olisi oma – tai pankin.

“Monesti kuulee, että ihmiset laittavat omistusasuntojaan sillä periaatteella, että ne on sitten mahdollisimman helppo myydä eteenpäin. Tauluja ei uskalleta laittaa seinille, ettei vain tulisi reikiä, ja kylpyhuoneeseen valitaan harmaat kaakelit, jotta jälleenmyyntiarvo säilyisi, vaikka oikeasti haluaisi punaiset. Ihan käsittämätöntä! Jos tämä koti olisi mun omistama, niin laittaisin varmasti jotkut keltaiset piparireunakaakelit tuohon kylpyhuoneeseen”, Arponen huudahtaa.

Yhteisöllisyys ja monipaikkaisuus inspiroivat

Arponen työskentelee pääasiassa kotoa käsin. Kun lapset ovat kotona joka toinen viikko, työpäivä päättyy siihen, kun ensimmäinen lapsista tulee koulusta kotiin. Kun lapset ovat isällään, Arponen heittää takin lattialle ja syö karkkia lounaaksi – ainakin välillä. 

“Arki jakautuu tällä hetkellä oikeastaan kolmen paikan välille ja se tuntuu tosi arvokkaalta. Oman kodin lisäksi vietän aikaa miesystävän luona sekä meidän yhteisellä mökillä. Olemme laittaneet mökkiä yhdessä ja tavaroita on tuotu molempien kodeista, joten siitä on muodostunut erityinen, yhteinen ja omannäköinen paikka. Ei siis mikään Huvila & Huussi -mökki, vaan ihana meidän näköinen mökki niillä meidän tavaroilla”, Arponen kuvailee.

Koti on aina ollut Arposelle avoin paikka. Ystävät ovat aina tervetulleita, ja yllätysvisiitille tulevat vieraat ovat toivottuja. Näin on ollut lapsesta saakka. Arponen sai huoneeseensa lapsena sohvan, ja ystävät viihtyivät hänen luonaan usein. Omien lapsien kohdalla Arposta harmittaa se, ettei ole mahdollisuutta tarjota vastaavia kokemuksia omassa huoneessa kavereiden kanssa hengaamisesta, koska se oli hänelle itselleen niin tärkeää. Toisaalta on heillä nytkin muutamia kavereita, jotka voivat tulla yökylään koska vain.

Tiina Arposen leivänpaahdin.

Leikkisä sisustus näkyy myös keittiössä – leivänpaahdin on saanut silmät ja suukseen makkaratarran.

 

Nykyinen koti sijaitsee sellaisella alueella, johon Arponen on nimenomaan halunnut muuttaa. Asuntoilmoituksia ei tarvinnut selailla, sillä koti löytyi kaverin Facebook-ilmoituksen kautta juuri oikealla hetkellä, ihan täydelliseen aikaan.

“Olemme asuneet tässä kodissa jo melkein kahdeksan vuotta, enkä ole kertaakaan haikaillut tästä pois. Tämä on aivan ihana koti! Tilaa on juuri sopivasti eikä missään ole ollut näin yhteisöllistä ja ihanaa meininkiä kuin tässä talossa. Tunnen jo kaikki naapurit ja heidän aikataulunsa ja he tuntevat meidät – siitä tulee jotenkin turvallinen olo. Korttelipihat ovat nykyään tosi harvinaisia, mutta meillä on sellainen. Siellä tehdään kaikenlaisia vuodenajasta riippuvia, naapureita ilahduttavia juttuja, kuten kesäisin koko pihan ympäri meneviä ruutuhyppelyratoja”, Arponen kertoo.

Taloyhtiössä on lisäksi askarteluhuone, jossa on mm. höyläpenkki, eli kunnolliset puutyö- ja askartelumahdollisuudet todella löytyvät. Askartelutaidoistaan tunnettu Arponen hyödyntää tilaa paljon. Etenkin pandemian aikaan tila on ollut oikea henkireikä, ja hän on innostunut kaikesta nikkaroinnista. Arponen arvostaa sitä, että kotia ei tarvitse erikseen suojata, jos haluaa puuhata jotain, vaan hän voi vetää haalarit päälle ja suunnata askarteluhuoneelle hommiin vaikkapa entisöimään uusia keittiöntuoleja.

Tiina Arponen neuloo sängyllään.

Neulominen on Arposelle paitsi rakas harrastus myös työtä. Neuloa voi kotonakin, mutta isommat ja sottaisemmat projektit valmistuvat taloyhtiön askarteluhuoneella.

 

“On aivan mahtavaa, että kerrostaloissa on niin paljon erilaisia tiloja kaikkien asukkaiden käyttöön. Pyörävarastot, saunatilat ja askartelutilat, kaikki ihan mahtavia juttuja! Jos mä saisin valita, niin meillä vaihtuisivat keittiöntuolit koko ajan, kun mä haluaisin vain entisöidä niitä lisää ja lisää. Se on ihanan terapeuttista. Ja huippua on sekin, että saan harrastaa jotain ihan tässä kodin lähellä mutta kuitenkin omassa rauhassa”, Arponen iloitsee.

Arposen tärkein vinkki mutkattomaan kotiin

Arposen tärkein neuvo kotiin on tehdä kodista juuri sellainen, josta itse tykkää. “Ei tarvitse tehdä sitä, mitä Instagram tarjoaa, vaan laita kotiin ne jutut, mistä itse pidät. Äläkä huolehdi mistään koko huushollin siivouksesta jos on vieraita tulossa – vessan siistiminen riittää! Eihän ennen juhlia, etenkään lasten juhlia, edes kannata siivota, kun se pitää kuitenkin tehdä taas juhlien jälkeen”, Arponen muistuttaa. “Ja kolmas vinkki vielä: jos kotona on kasoja, niin laita ne kasat sillä lailla näteiksi, ettei niiden määrällä ole lopulta mitään väliä.”

 

Artikkelin kuvat on otettu alkuvuodesta 2021, nykyisin Arposen kotona on jo ihan eri väristä!

Mistä on mutkattomat kodit tehty?

Marjut Kauppisen tunnelmallisen kodin sisustus muodostuu vintage-aarteista ja second hand –löydöistä.

Lue lisää
Slice 1