Usein kysytyt kysymykset vuokra-asumisesta
Toivomme että uuden kodin vuokraaminen, muutto ja asuminen olisi sinulle mahdollisimman mutkatonta. Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseesi tältä sivulta voit olla yhteydessä asunnon vuokraamisesta vastaavaan välittäjään tai Rettan asiakaspalveluun asuntovuokraus@retta.fi.
Kodin etsintä, vuokraaminen ja sisäänmuutto
-
Kiinnostavan vuokra-asunnon osuessa kohdalle ensimmäisenä tulee täyttää asuntohakemus, jonka jälkeen voit olla suoraan yhteydessä kohteen vuokrausta hoitavaan vuokravälittäjään. Vuokravälittäjän yhteystiedot löydät asuntoilmoitukselta.
-
Asuntohakemuksen voimassaoloaika on kolme kuukautta, jonka jälkeen hakemus kannattaa käydä täyttämässä ja lähettämässä uudelleen mikäli uutta kotia ei ole vielä osunut kohdalle.
-
Julkaisemme vapaita vuokra-asuntoja lähes päivittäin, joten vapaat asunnot kannattaa katsoa säännöllisesti asuntohausta. Lisäksi asuntohakemus kannattaa täyttää valmiiksi, vaikka sopivaa vuokra-asuntoa ei ole vielä tarjolla tai löytynyt.
-
Asunnon vuokraaminen edellyttää asuntohakemuksen lähettämistä, täysi-ikäisyyttä sekä riittävää maksukykyä. Tarkistamme täysi-ikäisiltä hakijoilta luottotiedot hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Vuokra-asunnon saaminen edellyttää, että sinulla ei ole luottotietomerkintöjä.
-
Normaali vuokravakuus on yhden kuukauden vuokraa vastaava summa. Sitoutuessasi asumiseen vähintään vuodeksi vuokravakuus on 350 euroa.
-
Pääsääntöisesti pyrimme löytämään asuntoihin pitkäaikaisia vuokralaisia. Voit kuitenkin tiedustella välittäjältä sopivaa asuntoa lyhytaikaisempaan vuokraukseen esimerkiksi putkiremontin ajaksi.
-
Asunnon avaimet voi noutaa aikaisintaan asunnon luovutuksen ajankohtana, tieto tästä löytyy vuokrasopimukseltasi. Avainhallinnan tarkemmat tiedot löytyvät vuokrasopimuksen liitteestä. Avainten nouto edellyttää, että vuokrasopimus on allekirjoitettu, vuokravakuus suoritettu sekä kotivakuutus hankittu. Edellä mainitut asiat sekä henkilöllisyystodistus tarkastetaan avainten noudon yhteydessä. Avaimet luovutetaan ainoastaan sopimusosapuolille, joten mikäli et itse pääse paikalle niin voit valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestasi asianmukaisella valtakirjalla.
-
Mikäli huomaat asunnossa virheitä tai puutteita, voit olla yhteydessä taloyhtiösi isännöitsijään ja huoltoyhtiöön. Tällaisia virheitä tai puutteita voivat olla esimerkiksi viat kodinkoneissa tai kodin pinnoissa. Kaikki havaitut epäkohdat asunnossa kannattaa dokumentoida valokuvaamalla.
Vuokra-asuminen
-
Kiireettömät huolto- tai korjauspyynnöt teet mutkattomimmin sähköisellä vikailmoituslomakkeellamme. Kiireelliset vahingot, kuten esimerkiksi vesivahingot, tulee ilmoittaa välittömästi huoltoyhtiön päivystykseen. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löydät taloyhtiösi ilmoitustaululta.
-
Asunnon alivuokraaminen tarkoittaa korkeintaan puolikkaan asunnon vuokraamista toiselle henkilölle. Asuntojemme alivuokraaminen on luvallista, mikäli siitä ei aiheudu haittaa tai häiriötä vuokranantajalle, asunnolle tai naapureille. Huomioithan kuitenkin, että uudesta asukkaasta tulee aina ilmoittaa huoltoyhtiölle ja vuokravalvontaan vesimaksujen ja nimitietojen päivittämiseksi.
Jälleenvuokraaminen puolestaan tarkoittaa koko asunnon vuokraamista kolmannelle osapuolelle määräajaksi. Jälleenvuokraamiseen tulee aina hakea vuokranantajan erillinen suostumus. Suostumusta voit hakea Rettan asiakaspalvelusta osoitteesta asuntovuokraus@retta.fi tai asuntoasi välittäneeltä välittäjältä. Hakemuksessa tulee mainita alivuokrauksen ajankohta, kesto ja syy.
Huomioithan kuitenkin, että AirBnb toiminta ei ole sallittua mutkattomissa kodeissa.
-
Ensimmäiseksi kannattaa keskustella asiallisesti häiriötä aiheuttavan naapurin kanssa, usein naapuri ei edes tiedä aiheuttavansa häiriötä. Kokemastaan häiriöstä voi naapurin kanssa keskustella myös tilanteessa, kun varsinaisen asumishäiriön kriteerit eivät täyty.
Mikäli keskustelu naapurin kanssa ei auta, tulee häiriöstä tehdä kirjallinen valitus asumisrauhan häirinnästä isännöitsijälle. Valitukselle tarvitaan aina kahden talon asukkaan allekirjoitus, esimerkiksi lähinaapurin. Näin varmistamme kaikkien osapuolien oikeusturvan. Lisätietoja varten, ole yhteydessä taloyhtiösi isännöitsijään. Isännöintitoimiston yhteystiedot löytyvät rappukäytävän ilmoitustaululta.
-
Koteihimme ovat kaikki perheenjäsenet tervetulleita – karvoihin katsomatta!
-
Edellytämme jokaiselta vuokralaiselta voimassa olevaa kotivakuutusta, joka sisältää myös vastuuvakuutuksen. Tarjoamme uusiin LähiTapiolan kodin irtaimistovakuutuksiin -30% alennuksen ensimmäisen vuoden vakuutusmaksusta.
-
Palovaroitin on lailla määrätty pakolliseksi kaikkiin asuntoihin. Laissa vastuu palovaroittimesta ja sen toimintakunnon säännöllisestä testaamisesta on määrätty asukkaalle. LähiTapiola on asennuttanut kaikkiin asuntoihin n. 10 vuotta toimintakuntoisena pysyvät palovaroittimet. Jos varoitin jostain syystä rikkoutuu, siitä pitää ilmoittaa huoltoyhtiöön. Muutettaessa palovaroitin on jätettävä asuntoon.
Ulosmuutto
-
Voit irtisanoa asuntosi vuokrasopimuksen sähköisellä irtisanomislomakkeella, mikäli sinulla on pankkitunnukset, voimassa oleva sähköpostiosoite sekä matkapuhelinnumero.
Mikäli et voi tehdä sähköistä irtisanomista tai olet irtisanomassa yrityksen nimissä olevaa asuntoa, tee irtisanomisilmoitus pdf-lomakkeella ja lähetä se allekirjoitettuna sähköpostitse osoitteeseen irtisanomiset.lahitapiola@retta.fi. Huomaathan, että sähköpostiyhteys on suojaamaton. Sähköpostin otsikkokenttään tulee lisätä asuinkaupunkisi, osoitteesi sekä kokonimesi. Irtisanomislomakkeen kaikki vaaditut kentät tulee täyttää huolellisesti. Näin irtisanominen voidaan käsitellä joutuisasti ja vuokravakuuden palautus saadaan joustavasti hoidettua. Vakuus palautetaan lähtökohtaisesti kuukauden sisällä sopimuksen päättymispäivästä, mikäli vuokravakuudesta ei ole pidätettävää.
Vuokrasopimuksen voi irtisanoa myös vierailemalla vuokravälitystoimistossa tai toimittamalla irtisanomislomakkeen perinteisellä postilla vuokravälittäjälle. Allekirjoitettu vuokrasopimus on sitova, joten vuokrasopimuksen päättämiseksi tulee aina täyttää irtisanomislomake ja toimittaa se ohjeistuksen mukaisesti Rettalle käsiteltäväksi.
-
Toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Aika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeistä päivästä, jolloin irtisanominen on tehty. Vuokra-asunnon irtisanomista ei kuitenkaan kannata jättää kuun viimeiseen päivään, vaan sen voi tehdä minä päivänä tahansa. Esimerkiksi tammikuun alussa irtisanotun vuokra-asunnon vuokrasopimus päättyy helmikuun lopussa, oli irtisanomispäivä sitten 2.1., 15.1. tai 31.1.
Joissakin vuokrasopimuksissa saattaa olla määritelty ensimmäinen mahdollinen sopimuksen irtisanomispäivä, joten oma vuokrasopimus kannattaa lukea huolellisesti ennen uuden asunnon hankintaa. Mikäli sopimuksellasi on määritelty vuoden sitoutuminen, on ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika määritelty sopimuksellesi. Ennen tätä ajankohtaa tehty irtisanominen johtaa sopimussakkoon, joka vastaa 1 kuukauden vuokrasummaa. Tarkastathan sopimuksesi huolella, kun pohdit asunnon irtisanomista.
Huomioithan, että mahdollinen autopaikkasopimus irtisanoutuu automaattisesti samalla kun irtisanot asuntosi vuokrasopimuksen. Mikäli haluat säilyttää autopaikkasi, olethan yhteydessä irtisanomiset.lahitapiola@retta.fi.
-
Kaikki vastaanotetut asunnon avaimet (ml. autopaikan ja turvalukon avaimet) tulee palauttaa avaintenhallintaan. Tarkka palautusaika ja -paikka on kirjattu vuokrasopimukselle tai irtisanomisen vahvistusviestille.
-
Muuttopäivästä on sovittu vuokrasopimuksessa. Muuttopäivä on usein sama kuin vuokrasopimuksen päättymispäivä. Mikäli vuokrasopimuksen päättymispäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, on muuttopäivä seuraava arkipäivä. Huoneisto tulee olla tyhjennetty, loppusiivous suoritettu huolellisesti sekä avaimet palautettu avainhallintaan.
-
Vakuus palautetaan lähtökohtaisesti kuukauden sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä, mikäli vakuudenpalautuksen kaikki ehdot täyttyvät. Tällaisia ehtoja ovat esimerkiksi: vuokranmaksu on hoidettu ajallaan, huoneisto on tyhjennetty ja loppusiivous suoritettu huolellisesti sekä kaikki avaimet on palautettu avainhallintaan. Avainhallinnan yhteystiedot löydät vuokrasopimuksen liitteestä.
-
Vuokralaisen vastuulla on asunnon siisteydestä ja kunnosta huolehtiminen koko vuokrasuhteen ajan. Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen tulee tehdä asuntoon perusteellinen loppusiivous. Loppusiivouksen tavoitteena on jättää poismuuton yhteydessä asunto sellaiseen kuntoon, että seuraavan vuokralaisen ei tarvitse muuton yhteydessä tehdä asuntoon suursiivousta. Loppusiivouksen tekeminen on vuokralaisen velvollisuus ja tämän velvollisuuden laiminlyönnistä vuokranantajalla on oikeus vaatia korvausta, esimerkiksi pidättämällä vuokravakuuden osittain tai kokonaan. Loppusiivouksessa on hyvä kiinnittää huomiota ainakin näiden asioiden perusteelliseen puhdistamiseen:
Keittiö
- Kaikkien pintojen (ovet, tasot, kaapit, laatikostot, jne.) tyhjentäminen ja puhtaaksi pyyhkiminen.
- Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen ja puhdistaminen. Pakastimen sulattamisen aikana tulee olla paikalla, koska ulos valuva vesi voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa kosteusvaurion.
- Putsaa liesi, uunipellit ja uuni siihen tarkoitetulla puhdistusaineella. Muista puhdistaa myös uunin tausta. Pese tiskiaineella liesituulettimen suodatin, anna kuivua rauhassa ja aseta takaisin paikoilleen.
Kylpyhuone, WC ja sauna
- Pese seinä- ja lattialaatoitus sekä muut kylpyhuoneen pinnat huolellisesti
- Mikäli asunnossa on lasinen suihkuseinä, puhdista kalkki- ja pesuainejäämät huolellisesti
- Puhdista wc-istuin, käsienpesuallas sekä allaskaappi
- Tyhjennä ja pese lattiakaivo
- Mikäli asunnossa on sauna, niin pese lauteet
Asunnon muut tilat
- Muiden tilojen lattioiden imurointi sekä pyyhkiminen lattiamateriaalille soveltuvalla pesuaineella
- Kiinteiden kalusteiden (esim. vaatekaapit) pyyhkiminen
- Ikkunoiden ja ikkunoiden välien peseminen, mikäli ne ovat pesun tarpeessa
- Mikäli käytössäsi on ollut parveke tai varastotilaa, tulee sinun huolehtia näiden tilojen tyhjentämisestä sekä siistimisestä.
-
Yleisesti asuntotarkastus suoritetaan irtisanomisaikana arkipäivänä kello 9-16 välisenä aikana. Lopputarkastuksessa asunto tarkistetaan kokonaisuudessaan. Tarkastuksen yhteydessä asuntotarkastaja kirjaa ylös ne korjaus- tai huoltotyötarpeet, jotka tullaan vuokranantajan toimesta hoitamaan asunnon uudelleen vuokrauksen yhteydessä. Tarkastuksen yhteydessä asuntotarkastaja arvioi myös mahdolliset asukkaan vastuulle kuuluvat vauriot, jotka eivät kuulu asumisen tavanomaiseen kulumiseen.
Suoritetusta käynnistä ja tarkastuksesta jätetään asuntoon viesti sekä mahdolliset ohjeet koskien asukkaalta edellytettäviä toimenpiteitä, jotka tulee hoitaa ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Mikäli havaittuja puutteita ei korjata irtisanomisajan puitteissa, on vuokranantajalla oikeus pidättää vuokravakuus osittain tai kokonaan.