Vinkit vihreämpään asumiseen

Mutkattoman kodin asukkaana sinäkin voit vaikuttaa taloyhtiösi energiankulutukseen ja päästöihin sekä seurata niiden kehittymistä. Hyvin pienilläkin toimenpiteillä on valtavat kerrannaisvaikutukset elinympäristöömme. Tässä kootusti energiansäästämisen kestovinkit asukkaillemme.

 

Energian- ja vedenkulutus

Mutkattoman kodin asukkaana voit vaikuttaa energiankäytön päästöihin omaa sähkönkäyttöäsi tarkastelemalla sekä valitsemalla sähkösopimuksen, jossa tuotantomuotona on uusiutuva energia. Yksi tärkeimmistä asioista kotona on muistaa sammuttaa tai irrottaa pistorasiasta sähkölaitteet, kuten tietokoneen tai kännykän laturit, kun niitä ei käytetä.

Vuotavat tai huonosti toimivat vesikalusteet kuluttavat eniten vettä, joten ne kannattaa kotona tarkistaa. Myös käyttötottumuksia muuttamalla säästyy paljon vettä; mitä jos pesisitkin vain täysiä astianpesukoneellisia tai sulkisit hanan hampaidenpesun tai suihkussa saippuoinnin ajaksi?

 

Mies katsoo ulos ikkunasta

Tärkeä ilmanvaihto

Mies ja nainen keittiössä

Vaikka voisi helposti ajatella, että yksittäisen asukkaan panos taloyhtiön energiatalkoissa on pieni, niin todellisuudessa jokainen meistä voi tehdä valintoja, joilla sisäilma ja kiinteistön rakenteet pysyvät kunnossa. Esimerkiksi ilmanvaihto on yksi suurimmista lämpöhukan aiheuttajista kerrostalossa, joten jo puhdas liesituuletin parantaa ilmanvaihtoa.

Terveellisen sisäilman edellytys on hyvä ja oikein toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Se poistaa sisäilmasta kosteutta ja epäpuhtauksia, kuten ihmisistä, lemmikeistä, sisustusmateriaaleista sekä pesu- ja puhdistusaineista peräisin olevia hajuja ja pölyjä, ja tuo raikasta ulkoilmaa korvausilmaksi. Ethän siis tuki ilmanvaihtoventtiilejä.

Jätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelu on Mutkattomissa kodeissa vaivatonta, kun oikeat astiat jätteiden lajitteluun löytyvät kodin läheltä.

  • Voit vaikuttaa taloyhtiösi jätehuoltokustannuksiin kierrättämällä sekä vähentämällä jätteiden määrää
  • Jätettä voit vähentää esimerkiksi käyttämällä kestokasseja
  • Kun tuot jotain kotiin muovipakkauksessa, kierrätä myös pakkaus muovinkeräyksessä.
  • Kun lajittelet jätteet oikeisiin astioihinsa, niitä voidaan hyödyntää mm. teollisuuden raaka-aineena ja energiantuotannossa
  • Jätteet, jotka eivät mahdu tai sovellu taloyhtiön jäteastioihin, on hyvä viedä kierrätyskeskuksiin. Katso sinua lähin kierrätyskeskus.
Mies kierrättämässä jätteitä roska-astian luona

Vastuullisuus on välittämistä

Vuokrakodeissamme käytetään mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja ja toteutetaan energiatehokkaita ratkaisuja. Kun pieniä hyviä tekoja tekee säännöllisesti, parantuvat niin kestävyys, tuottavuus kuin hyvinvointikin.

Lue lisää vastuullisuudesta
Slice 1